Does a rubber baby teether need a CPC to sell in the US?
Yes, a rubber baby teether needs a Children's Product Certificate (CPC) for this category.
The things you must have
- Children's Product Certificate (CPC)
You'll issue it using the lab report.
- CPSC-accepted lab report
You'll order testing from a CPSC-accepted lab, which issues the report.
- Tracking label
Ask your factory for product and packaging tracking marks.
How many requirements are in the checklist?
The full checklist has 8 items: 2 apply to every product in this category, 6 apply only in some situations, and 0 are notes rather than steps.
Laboratory tests and their conditions
Lead, phthalates, small parts, and rattle and pacifier fixture tests; add flammability testing for sleep sacks.
Ask for the reports below when their stated uses apply to your product.
Children's Product Certificate (CPC)
Required for this category
Test report from a CPSC-accepted lab
Required for this category
Rattles: 16 CFR 1510
Applies only if: your product is a rattle.
Pacifiers: 1511 (labeling under 1511.7)
Applies only if: your product is a pacifier.
Teethers follow F963.
Applies only if: your product is a teether.
Bibs, teethers, pacifiers and sleepwear are child care articles covered by the phthalate rules.
Applies only if: your product is a bib, teether, pacifier or sleepwear.
Durable infant or toddler products under 1215–1243 must include a registration card under 1130. Relevant smaller products include nursing pillows under 1242, infant support cushions under 1243, diaper changing tables under 1235, folding chairs and stools under 1232, and carriers under 1226/1228.
Applies only if: your product is one of the durable infant or toddler products listed in this section.
Sleep sacks follow sleepwear rules 1615/1616. Sizes for ages 9 months and under are exempt.
Applies only if: your product is a sleep sack sized for children older than 9 months.
What to look at for this product
If your rubber baby teether is intended for gum chewing, request the teether report identifying the rubber formula used in its chewing surfaces.
If your teether is a child care article, ask about phthalate testing for the rubber pieces a baby will put in their mouth.
If your teether has a changed rubber formulation, ask your factory which accepted laboratory report covers the revised materials and molded shape.
If your teether is ready for labeling, check the tracking information molded onto the rubber and printed on its retail packaging.
If your teether will be offered in California, ask the rubber manufacturer about intentionally added PFAS when checking restrictions for children's products.
If your teether will be offered for infant use, you'll need its children's certificate to identify the complete teether and the materials babies can reach.
Labels and state rules
Tracking label; pacifier label; durable product registration card
Minnesota and California PFAS rules for children's products; Washington rules
How this page was prepared
This page matches a product name to the rule library. We haven't inspected the physical product, and this isn't legal advice.