Does a steel baby bottle need a CPC to sell in the US?
Yes, a steel baby bottle needs a Children's Product Certificate (CPC) for this category.
The things you must have
- Children's Product Certificate (CPC)
You'll issue it using the lab report.
- CPSC-accepted lab report
You'll order testing from a CPSC-accepted lab, which issues the report.
- Tracking label
Ask your factory for product and packaging tracking marks.
How many requirements are in the checklist?
The full checklist has 7 items: 4 apply to every product in this category, 3 apply only in some situations, and 0 are notes rather than steps.
Laboratory tests and their conditions
8 phthalates, lead and nitrosamines
Ask for the reports below when their stated uses apply to your product.
Children's Product Certificate (CPC)
Required for this category
Test report from a CPSC-accepted lab
Required for this category
Written letter of guaranty for food contact materials
Parts that contact food
Food contact rules
Required for this category
Baby bottles and sippy cups must not use BPA-containing polycarbonate (21 CFR 177.1580).
Applies only if: your product is a baby bottle or sippy cup.
Nitrosamines in bottle nipples ≤10 ppb (CPG 500.450)
Applies only if: your product is a bottle nipple.
Phthalates: 16 CFR 1307
Required for this category
What to look at for this product
If your steel baby bottle holds milk inside steel, request the food contact guaranty covering its metal walls and any interior surface treatment.
If your bottle comes with a feeding nipple, ask the nipple manufacturer for nitrosamine test evidence identifying the nipple material and design.
If your bottle has any polycarbonate bottle components, ask your factory for material details to check that the polycarbonate contains no BPA.
If your bottle contains flexible plastic feeding parts, request phthalate results for the plastic used in those parts rather than the steel body.
If your bottle has a decorated outer shell, ask your supplier for lead testing evidence covering the decoration and other accessible materials.
If your bottle is supplied as an infant feeding bottle, you'll need its children's certificate to cover the steel body and supplied feeding components.
Labels and state rules
Not verified
PFAS in children's products
How this page was prepared
This page matches a product name to the rule library. We haven't inspected the physical product, and this isn't legal advice.